Tunisch haken met Ina: Ontdek de geheimen van deze populaire haaktechniek

Ina s Tunische haaktechnieken voor gevorderden

Tunisch haken is een techniek waarbij je haakt met een lange haaknaald en een lange rij steken maakt, vergelijkbaar met breien. Ina is een expert op het gebied van tunisch haken en heeft veel ervaring met het maken van prachtige projecten. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over tunisch haken met Ina, van de basissteken tot geavanceerde technieken en projecten.

“Tunisch haken met Ina is als dansen met een partner die je elke keer weer verrast met nieuwe bewegingen en ritmes.”

Wat is tunisch haken?

Tunisch haken is een haaktechniek waarbij je werkt met een lange haaknaald en een lange rij steken maakt, vergelijkbaar met breien. Het is een combinatie van haken en breien en wordt vaak gebruikt om dikke, warme stoffen te maken. Het is ook een geweldige techniek voor het maken van textuurrijke stoffen en ingewikkelde patronen.

Wat heb je nodig om te beginnen met tunisch haken?

Om te beginnen met tunisch haken heb je een aantal basisbenodigdheden nodig. Dit omvat:

 • Een tunische haaknaald: Dit is een lange haaknaald, vergelijkbaar met een breinaald. Tunische haaknaalden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en maten, afhankelijk van het project dat je maakt.
 • Haakgaren: Kies een garen dat geschikt is voor het project dat je maakt. Voor dikke, warme stoffen kun je bijvoorbeeld een dikke wol gebruiken, terwijl voor fijnere projecten een dunner garen beter geschikt is.
 • Een haakpatroon: Als je nieuw bent met tunisch haken, is het handig om een patroon te volgen om te leren hoe de steken werken. Er zijn veel gratis patronen beschikbaar online.

  Tunisch haken met Ina is een populaire techniek onder haakliefhebbers in Nederland en België.

Tunisch haken met ina

De basissteken van tunisch haken

Er zijn verschillende basissteken die worden gebruikt bij tunisch haken. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte steken:

 • Eenvoudige tunische steek: Dit is de meest eenvoudige tunische steek en wordt vaak gebruikt als basis voor andere steken. Om deze steek te maken, steek je de haaknaald in de volgende steek, haal je de lus op en trek je deze door de steek.
 • Tunesische averechte steek: Dit is de tegenhanger van de eenvoudige tunische steek en wordt vaak gebruikt om textuur toe te voegen aan een project. Om deze steek te maken, steek je de haaknaald van achter naar voren in de volgende steek, haal je de lus op en trek je deze door de steek.
 • Tunesische opzetsteek: Dit is de eerste steek die je maakt bij het opzetten van een project. Om deze steek te maken, maak je een ketting van lossen en steek je de haaknaald in de tweede losse vanaf de haak en haal je de lus op.
 • Tunesische afhechting: Dit is de laatste steek die je maakt bij het afhechten van een project. Om deze steek te maken, haal je de lus op en trek je deze door de lus op de haak.

Geavanceerde tunische haaktechnieken

Naast de basissteken zijn er ook geavanceerde tunische haaktechnieken die je kunt gebruiken om ingewikkelde patronen en texturen te maken. Hieronder vind je een overzicht van enkele van deze technieken:

 • Tunesische kabelsteek: Dit is een techniek waarbij je steken kruist om een kabelpatroon te maken. Het vereist wat oefening, maar het resultaat is prachtig.
 • Tunesische entrelac: Dit is een techniek waarbij je kleine vierkantjes haakt en deze vervolgens aan elkaar haakt om een textuurrijk patroon te maken.
 • Tunesische mossteek: Dit is een techniek waarbij je afwisselend eenvoudige tunische steken en tunesische averechte steken gebruikt om een textuurrijk patroon te maken.

Projecten om te maken met tunisch haken

Er zijn veel verschillende projecten die je kunt maken met tunisch haken, van sjaals en mutsen tot dekens en truien. Hieronder vind je een overzicht van enkele projecten die geschikt zijn voor beginners:

 • Eenvoudige tunische sjaal: Dit is een geweldig project om te beginnen met tunisch haken. Het vereist slechts een paar basissteken en kan worden gemaakt met een enkele bol garen.
 • Tunische muts: Dit is een eenvoudig project dat snel kan worden voltooid. Het vereist slechts een paar basissteken en kan worden aangepast aan elke maat.
 • Tunische deken: Dit is een groter project, maar het resultaat is prachtig. Het vereist een aantal geavanceerde technieken, maar met wat oefening kun je het gemakkelijk onder de knie krijgen.

Ina s Tunische haakproject een warme deken

Tips voor succesvol tunisch haken

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het succesvol tunisch haken:

 • Oefen de basissteken voordat je aan een project begint. Zo krijg je een goed begrip van hoe de steken werken.
 • Kies een garen dat geschikt is voor het project dat je maakt. Dikke, warme garens zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor winterprojecten, terwijl lichtere garens beter zijn voor zomerprojecten.
 • Gebruik een haaknaald die geschikt is voor het garen dat je gebruikt. Een te grote haaknaald kan leiden tot losse steken, terwijl een te kleine haaknaald kan leiden tot strakke steken.
 • Wees geduldig en neem de tijd om de steken goed te maken. Tunisch haken vereist wat oefening en geduld, maar het resultaat is de moeite waard.

Tunisch haken is een geweldige techniek om te leren als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in het haken. Met de juiste haaknaald, garen en patroon kun je prachtige projecten maken, van eenvoudige sjaals tot ingewikkelde dekens. Met de tips en technieken die we hebben besproken, kun je beginnen met tunisch haken en je vaardigheden verder ontwikkelen. Vergeet niet om geduldig te zijn en te genieten van het proces!

Scroll naar boven