Tuinkast met schuifdeuren: de ideale oplossing voor een opgeruimde tuin

Grote tuinkast met schuifdeuren voor buitenopslag

Een tuinkast met schuifdeuren is een ideale oplossing voor het opbergen van verschillende spullen in de tuin. Of het nu gaat om tuingereedschap, tuinkussens of speelgoed, met een tuinkast met schuifdeuren houd je alles netjes en georganiseerd. In dit artikel bespreken we de voordelen van een tuinkast met schuifdeuren, waar je op moet letten bij het kiezen van een tuinkast en hoe je een tuinkast met schuifdeuren kunt onderhouden.

Voordelen van een tuinkast met schuifdeuren

Een tuinkast met schuifdeuren biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere opbergoplossingen in de tuin, zoals een tuinhuisje of een opbergbox.

Ruimtebesparend

Een tuinkast met schuifdeuren neemt relatief weinig ruimte in beslag in de tuin. Doordat je de schuifdeuren opzij kunt schuiven, hoef je geen rekening te houden met de draaicirkel van de deuren zoals bij een tuinhuisje. Hierdoor is een tuinkast met schuifdeuren ook geschikt voor kleinere tuinen.

Overzichtelijk

Een tuinkast met schuifdeuren biedt een overzichtelijke manier van opbergen. Je kunt de spullen die je wilt opbergen netjes ordenen en gemakkelijk terugvinden. Doordat je de schuifdeuren gemakkelijk opzij kunt schuiven, heb je snel toegang tot je spullen.

Bescherming tegen weersinvloeden

Een tuinkast met schuifdeuren beschermt je spullen tegen weersinvloeden zoals regen en zon. Hierdoor blijven je spullen langer mooi en gaan ze langer mee.

Veiligheid

Een tuinkast met schuifdeuren biedt ook extra veiligheid. Je kunt de schuifdeuren op slot doen en zo voorkomen dat onbevoegden toegang hebben tot je spullen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren?

Bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Grootte

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke grootte tuinkast je nodig hebt. Dit hangt af van de spullen die je wilt opbergen en de ruimte die je beschikbaar hebt in je tuin.

Materiaal

Een tuinkast met schuifdeuren kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, kunststof of metaal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hout is bijvoorbeeld duurzaam en geeft een natuurlijke uitstraling, maar vergt wel meer onderhoud dan kunststof of metaal.

Onderhoud

Bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren is het ook belangrijk om te letten op het onderhoud dat de kast nodig heeft. Houten kasten vergen bijvoorbeeld meer onderhoud dan kunststof of metalen kasten.

Slot

Een slot op de schuifdeuren van de tuinkast is belangrijk om je spullen veilig op te bergen. Let erop dat het slot van goede kwaliteit is en dat je gemakkelijk een reservesleutel kunt laten maken.

Een tuinkast met schuifdeuren is de perfecte oplossing voor het opbergen van al je tuingereedschap en -accessoires, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt.

Prijs

Tot slot is de prijs natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren. Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal wilt uitgeven en vergelijk verschillende opties met elkaar.

Tuinkast met schuifdeuren

Hoe onderhoud je een tuinkast met schuifdeuren?

Een tuinkast met schuifdeuren vergt over het algemeen weinig onderhoud, maar het is wel belangrijk om de kast regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen.

Schoonmaken

Maak de kast regelmatig schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Zo voorkom je dat vuil en stof zich ophopen en blijft de kast er mooi uitzien.

Beschadigingen

Controleer regelmatig of de kast nog in goede staat is. Let hierbij vooral op de schuifdeuren en het slot. Zijn er beschadigingen of werkt het slot niet meer goed? Repareer dit dan zo snel mogelijk om verdere schade te voorkomen.

Een tuinkast met schuifdeuren is niet alleen handig voor het opbergen van tuingereedschap, maar kan ook dienen als een mini-kas voor het kweken van planten en groenten.

Olieën

Als je een houten tuinkast hebt, is het verstandig om deze af en toe in de olie te zetten. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat de kast langer mooi blijft.

Tuinkast met schuifdeuren kopen: waar moet je op letten?

Als je een tuinkast met schuifdeuren wilt kopen, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten om de juiste keuze te maken.

Afmetingen

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke afmetingen je nodig hebt voor de tuinkast. Meet de ruimte op waar je de kast wilt plaatsen en bepaal aan de hand daarvan welke afmetingen de kast moet hebben.

Materiaal

Een tuinkast met schuifdeuren kan gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, kunststof of metaal. Bedenk van tevoren welk materiaal het beste past bij jouw wensen en behoeften.

Slot

Een slot op de schuifdeuren van de tuinkast is belangrijk om je spullen veilig op te bergen. Let erop dat het slot van goede kwaliteit is en dat je gemakkelijk een reservesleutel kunt laten maken.

Montage

Bij het kopen van een tuinkast met schuifdeuren is het ook belangrijk om te letten op de montage. Is de kast gemakkelijk zelf te monteren of heb je hier hulp bij nodig?

Prijs

Tot slot is de prijs natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren. Bedenk van tevoren hoeveel je maximaal wilt uitgeven en vergelijk verschillende opties met elkaar.

Hoe plaats je een tuinkast met schuifdeuren?

Als je een tuinkast met schuifdeuren hebt gekocht, is het belangrijk om deze op de juiste manier te plaatsen om optimaal gebruik te kunnen maken van de kast.

Ondergrond

Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de tuinkast plaatst stevig en vlak is. Dit voorkomt dat de kast scheef komt te staan en dat de schuifdeuren niet goed meer functioneren.

Waterpas

Controleer voordat je de kast definitief plaatst of deze waterpas staat. Dit voorkomt dat de kast scheef komt te staan en dat de schuifdeuren niet goed meer functioneren.

Beschutting

Plaats de tuinkast bij voorkeur op een beschutte plek in de tuin. Hierdoor blijven je spullen langer mooi en gaan ze langer mee.

Verankeren

Als je wilt voorkomen dat de tuinkast omwaait bij harde wind, kun je de kast verankeren aan de ondergrond. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van haringen of schroeven.

Modern tuinkast ontwerp met schuifdeuren

Hoe richt je een tuinkast met schuifdeuren in?

Als je een tuinkast met schuifdeuren hebt geplaatst, is het tijd om de kast in te richten. Hierbij is het belangrijk om de spullen die je wilt opbergen netjes en overzichtelijk te ordenen.

Tuingereedschap

Gebruik de tuinkast bijvoorbeeld om tuingereedschap op te bergen. Hang het gereedschap aan de muur van de kast of plaats het in een speciale gereedschapskist.

Tuinkussens

Als je tuinkussens wilt opbergen in de tuinkast, is het handig om deze op te bergen in speciale kussentassen. Zo blijven de kussens schoon en droog.

Speelgoed

Ook speelgoed van kinderen kun je gemakkelijk opbergen in een tuinkast met schuifdeuren. Gebruik bijvoorbeeld opbergboxen om het speelgoed georganiseerd op te bergen.

Planten

Een tuinkast met schuifdeuren is ook geschikt om planten in te zetten. Plaats bijvoorbeeld een aantal plantenbakken in de kast voor een groene uitstraling in de tuin.

Hoe maak je een tuinkast met schuifdeuren zelf?

Als je handig bent, kun je er ook voor kiezen om zelf een tuinkast met schuifdeuren te maken. Hieronder vind je een stappenplan voor het maken van een tuinkast met schuifdeuren.

Benodigdheden

 • Houten planken
 • Schuifdeursysteem
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Zaag
 • Meetlint

Stappenplan

 1. Meet de gewenste afmetingen op voor de tuinkast en zaag de houten planken op maat.
 2. Maak de wanden van de tuinkast door de planken aan elkaar te schroeven.
 3. Maak de schuifdeuren door twee planken aan elkaar te schroeven en hier het schuifdeursysteem op te monteren.
 4. Bevestig de schuifdeuren aan de wanden van de tuinkast.

 5. Plaats eventueel planken in de tuinkast om de opbergruimte te vergroten.

Een tuinkast met schuifdeuren is een ideale oplossing voor het opbergen van verschillende spullen in de tuin. Door te letten op de grootte, het materiaal, het onderhoud, het slot en de prijs kun je de juiste keuze maken bij het kiezen van een tuinkast met schuifdeuren. Door de tuinkast op de juiste manier te plaatsen en in te richten, heb je snel toegang tot je spullen en blijven ze langer mooi.

Scroll naar boven