Stoel met leer bekleden? Ontdek hier de beste tips en tricks!

Stoel met kwalitatief leer bekleden

Een stoel met leer bekleden is een geweldige manier om een oude stoel nieuw leven in te blazen. Het is een relatief eenvoudig project dat je zelf kunt uitvoeren, mits je de juiste tools en materialen hebt. In dit artikel geven we je een gedetailleerde stapsgewijze handleiding voor het bekleden van een stoel met leer.

Benodigde materialen

Voordat je begint met het bekleden van de stoel, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van de materialen die je nodig hebt:

 • Een stoel
 • Leer
 • Schuimrubber
 • Plakband
 • Schaar
 • Mes
 • Lijm
 • Nietpistool
 • Nietjes
 • Meetlint
 • Potlood
 • Stofzuiger

Stap 1: Verwijder de oude bekleding

De eerste stap in het bekleden van een stoel met leer is het verwijderen van de oude bekleding. Gebruik een schaar en een mes om de oude bekleding weg te snijden. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent, zodat je de onderliggende materialen niet beschadigt.

Stoel met leer bekleden

Stap 2: Maak de stoel schoon

Voordat je begint met het bekleden van de stoel, moet je ervoor zorgen dat deze helemaal schoon is. Gebruik een stofzuiger om al het vuil en stof van de stoel te verwijderen.

Stap 3: Meet het leer

Nu is het tijd om het leer te meten. Leg het leer op de stoel en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd. Gebruik een meetlint om de grootte van het leer te meten dat je nodig hebt om de stoel te bedekken. Zorg ervoor dat je het leer ruim genoeg afsnijdt, zodat je het later nog kunt bijwerken.

Wist je dat het bekleden van een stoel met leer al meer dan 4000 jaar geleden werd gedaan door de oude Egyptenaren?

Stap 4: Snijd het leer

Gebruik een schaar of een mes om het leer op maat te snijden. Zorg ervoor dat je het leer recht afsnijdt en dat de randen netjes zijn afgewerkt.

Maak je stoel mooier met leer

Stap 5: Snijd het schuimrubber

Nu is het tijd om het schuimrubber op maat te snijden. Leg het schuimrubber op de stoel en gebruik een mes om het op maat te snijden. Zorg ervoor dat het schuimrubber iets kleiner is dan het leer, zodat het later niet uitsteekt.

Stap 6: Plak het schuimrubber vast

Gebruik plakband om het schuimrubber op zijn plaats te houden. Zorg ervoor dat het schuimrubber goed is uitgelijnd en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Stap 7: Leg het leer op de stoel

Leg het leer op de stoel en zorg ervoor dat het goed is uitgelijnd. Zorg ervoor dat het leer strak om het schuimrubber zit en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Leren stoffering voor stoelen

Stap 8: Niet het leer vast

Gebruik een nietpistool om het leer aan de onderkant van de stoel vast te nieten. Begin aan de voorkant van de stoel en werk naar achteren toe. Zorg ervoor dat het leer strak is en dat er geen kreukels of bulten zijn.

“Een stoel met leer bekleden geeft niet alleen een luxueuze uitstraling, maar zorgt ook voor duurzaamheid en comfort.”

Stap 9: Werk de zijkanten van de stoel af

Gebruik een nietpistool om de zijkanten van de stoel af te werken. Begin aan de bovenkant van de stoel en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat het leer strak is en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Stap 10: Werk de achterkant van de stoel af

Gebruik een nietpistool om de achterkant van de stoel af te werken. Begin aan de bovenkant van de stoel en werk naar beneden toe. Zorg ervoor dat het leer strak is en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Stoelen met leren afwerking

Stap 11: Knip de overtollige stof af

Gebruik een schaar om de overtollige stof af te knippen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent en dat je niet in het leer snijdt.

Stap 12: Lijm de randen van het leer vast

Gebruik lijm om de randen van het leer vast te zetten. Zorg ervoor dat de randen goed zijn afgewerkt en dat er geen rafels zijn.

Stap 13: Werk de onderkant van de stoel af

Gebruik een nietpistool om de onderkant van de stoel af te werken. Zorg ervoor dat het leer strak is en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Bekleding van leer voor stoelen

Stap 14: Werk de hoeken van de stoel af

Gebruik een nietpistool om de hoeken van de stoel af te werken. Zorg ervoor dat het leer strak is en dat er geen kreukels of bulten zijn.

Stap 15: Laat de lijm drogen

Laat de lijm volledig drogen voordat je de stoel weer gebruikt. Dit duurt meestal een paar uur, afhankelijk van het type lijm dat je hebt gebruikt.

Stap 16: Maak de stoel schoon

Maak de stoel schoon met een vochtige doek om alle lijmresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent en dat je het leer niet beschadigt.

Leer voorziet stoelen van klasse

Stap 17: Onderhoud het leer

Om het leer in goede conditie te houden, moet je het regelmatig onderhouden. Gebruik een leerreiniger en een leerconditioner om het leer schoon te maken en te beschermen.

Stap 18: Bewonder het resultaat

Nu is het tijd om te genieten van je prachtig beklede stoel! Bewonder het resultaat en geniet van het comfort van je nieuwe stoel.

Tips voor het bekleden van een stoel met leer

 • Gebruik hoogwaardig leer voor een duurzaam resultaat.
 • Zorg ervoor dat het leer ruim genoeg is om de stoel volledig te bedekken.
 • Gebruik een nietpistool met sterke nietjes om het leer op zijn plaats te houden.
 • Werk langzaam en voorzichtig om te voorkomen dat het leer beschadigt.
 • Laat de lijm volledig drogen voordat je de stoel weer gebruikt.
 • Maak de stoel regelmatig schoon en onderhoud het leer om het in goede conditie te houden.

Het bekleden van een stoel met leer is een eenvoudig en leuk project dat je zelf kunt uitvoeren. Met de juiste tools en materialen kun je een oude stoel omtoveren tot een prachtig nieuw meubelstuk. Volg de bovenstaande stappen en geniet van het resultaat!

Scroll naar boven