Schilderen met bijenwas: Ontdek de prachtige techniek voor unieke kunstwerken

Schilderen met bijenwas een nieuwe dimensie in kunst

Schilderen met bijenwas is een fascinerende kunstvorm die al eeuwenlang wordt beoefend. Ook wel bekend als encaustic art, wordt deze techniek gebruikt om prachtige en complexe kunstwerken te maken met behulp van bijenwas, hars en pigmenten. Het is een unieke manier om de schoonheid en veelzijdigheid van bijenwas te ontdekken en te gebruiken.

Schilderen met bijenwas wordt ook wel encaustic art genoemd en was al populair in het oude Egypte en Griekenland.

Wat is Bijenwas?

Bijenwas is een natuurlijk product dat wordt geproduceerd door honingbijen. Het wordt gebruikt om de bijenkorven te bouwen en te beschermen tegen de elementen. Bijenwas is ook een veelzijdig materiaal dat in vele toepassingen wordt gebruikt, zoals in kaarsen, cosmetica en medicinale zalven.

Geschiedenis van Schilderen met Bijenwas

De geschiedenis van schilderen met bijenwas gaat terug tot het oude Griekenland en Egypte. De Grieken gebruikten bijenwas om hun schepen te beschermen tegen de elementen en de Egyptenaren gebruikten het als een afdichtmiddel voor hun mummies. Later werd bijenwas gebruikt als bindmiddel voor pigmenten in schilderijen.

In de 20e eeuw werd schilderen met bijenwas opnieuw populair. Kunstenaars begonnen de techniek te gebruiken om hun kunstwerken te creëren en te experimenteren met verschillende kleuren en texturen.

Schilderen met bijenwas

Materialen die nodig zijn om te beginnen

Om te beginnen met schilderen met bijenwas, zijn er enkele materialen nodig. Dit zijn:

 • Bijenwasblokken
 • Harsblokken
 • Pigmenten
 • Schildersdoeken
 • Verfkwasten
 • Een strijkijzer
 • Een warmtebron

Het Proces van Schilderen met Bijenwas

Het proces van schilderen met bijenwas is relatief eenvoudig en kan worden aangepast aan de voorkeuren van de kunstenaar. Hieronder volgt een algemeen proces:

 1. Smelt de bijenwas en hars in een pan op een laag vuur.
 2. Voeg pigmenten toe aan de gesmolten was en hars en meng goed.
 3. Breng de gekleurde was aan op het schilderdoek met een kwast.
 4. Gebruik een strijkijzer om de was te smelten en te verspreiden over het doek.
 5. Herhaal dit proces met verschillende kleuren en lagen totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Verschillende Technieken van Schilderen met Bijenwas

Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt bij het schilderen met bijenwas. Hieronder volgen enkele van de meest populaire:

De Scratch-techniek

Bij deze techniek wordt een laag was op het doek aangebracht en vervolgens bedekt met een andere kleur was. De bovenste laag wordt dan weggekrast om de onderliggende laag bloot te leggen en een patroon of afbeelding te creëren.

De Inlay-techniek

Bij deze techniek worden stukjes gekleurde was in een patroon of afbeelding op het doek geplaatst en vervolgens gesmolten om een glad oppervlak te creëren.

De Layering-techniek

Bij deze techniek worden verschillende lagen was op elkaar gelegd om diepte en textuur te creëren. Elke laag wordt gesmolten en gemengd met de onderliggende laag om een naadloos geheel te creëren.

Bijenwas schilderijen duurzaam en milieuvriendelijk

De Voordelen van Schilderen met Bijenwas

Schilderen met bijenwas heeft vele voordelen ten opzichte van andere schildertechnieken. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

Duurzaamheid

Bijenwas is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen veroudering en verkleuring. Hierdoor blijven kunstwerken die zijn gemaakt met bijenwas langer mooi dan kunstwerken die zijn gemaakt met andere materialen.

Textuur

Bijenwas kan worden gebruikt om textuur en diepte te creëren in kunstwerken. Dit maakt het mogelijk om complexe en interessante afbeeldingen te maken die anders moeilijk te bereiken zouden zijn.

Kleuren

Bijenwas kan worden gemengd met pigmenten om een breed scala aan kleuren te creëren. Dit maakt het mogelijk om kunstwerken te maken met een grote verscheidenheid aan kleuren en tinten.

“Schilderen met bijenwas is als dansen met de natuur, waarbij de kleuren en texturen samensmelten tot een organisch geheel.”

Veelzijdigheid

Bijenwas kan worden gebruikt in combinatie met andere materialen, zoals olieverf en acrylverf, om interessante effecten te creëren. Dit maakt het mogelijk om unieke kunstwerken te maken die anders niet mogelijk zouden zijn.

Tips voor Beginners

Als je net begint met schilderen met bijenwas, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

 • Experimenteer met verschillende kleuren en lagen om te zien welke effecten je kunt bereiken.
 • Gebruik een strijkijzer met een lage stand om de was te smelten en te verspreiden, om te voorkomen dat de was te snel smelt.
 • Werk in een goed geventileerde ruimte om de dampen van de was te verminderen.
 • Gebruik een paletmes om was te schrapen of te krabben voor een specifiek effect.

Het Onderhoud van Kunstwerken Gemaakt met Bijenwas

Kunstwerken gemaakt met bijenwas vereisen enig onderhoud om hun schoonheid te behouden. Hieronder volgen enkele tips voor het onderhoud van deze kunstwerken:

 • Vermijd blootstelling aan direct zonlicht om verkleuring te voorkomen.
 • Bewaar kunstwerken op een koele, droge plaats om te voorkomen dat de was smelt.
 • Gebruik een zachte doek om stof en vuil van het oppervlak van het kunstwerk te verwijderen.

Bijenwas schilderen ambachtelijke kunst

De Toekomst van Schilderen met Bijenwas

Schilderen met bijenwas blijft een populaire kunstvorm en er zijn veel kunstenaars die deze techniek blijven gebruiken en verfijnen. Er zijn ook nieuwe technologieën en materialen die worden ontwikkeld om de mogelijkheden van schilderen met bijenwas verder uit te breiden.

Schilderen met bijenwas is een unieke en fascinerende kunstvorm die veel mogelijkheden biedt voor kunstenaars. Met behulp van bijenwas, hars en pigmenten kunnen kunstwerken worden gemaakt die textuur, diepte en kleur hebben. Door te experimenteren met verschillende technieken en materialen, kunnen kunstenaars unieke en prachtige kunstwerken creëren die de tand des tijds kunnen doorstaan.

Scroll naar boven