Rolluik met band monteren? Ontdek hier de beste tips en tricks!

Band systeem voor rolluiken

Het monteren van een rolluik met band kan een lastige klus lijken, maar met de juiste instructies en tools kan het een eenvoudig proces zijn. In deze handleiding zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een rolluik met band kunt monteren. Van het meten van de juiste maat tot het bevestigen van de band, we zullen alles behandelen wat je moet weten om deze klus te klaren.

Benodigde Materialen

Voordat we beginnen met het monteren van het rolluik, moeten we ervoor zorgen dat we alle benodigde materialen hebben. Hieronder staan de materialen die je nodig hebt:

 • Meetlint
 • Potlood
 • Boor
 • Schroeven
 • Pluggen
 • Waterpas
 • Rolluik met band
 • Bevestigingsbeugels

Stap 1: Het Meten van de Juiste Maat

Voordat we het rolluik kunnen monteren, moeten we de juiste maat bepalen. Meet de breedte van het raam waar het rolluik op gemonteerd moet worden en voeg hier 10 cm aan toe. Dit is de breedte van het rolluik dat je nodig hebt. Voor de hoogte van het rolluik meet je de afstand tussen de bovenkant van het raamkozijn en de vensterbank en voeg hier 10 cm aan toe.

Rolluik met band monteren

Stap 2: Het Bevestigen van de Bevestigingsbeugels

Plaats de bevestigingsbeugels op de muur op de juiste hoogte en zorg ervoor dat ze waterpas zijn. Markeer de positie van de bevestigingsgaten met een potlood. Boor vervolgens gaten op de gemarkeerde posities en plaats pluggen in de gaten. Bevestig de bevestigingsbeugels met schroeven.

Stap 3: Het Bevestigen van de Band

Bevestig de band aan het rolluik door het uiteinde van de band door de opening aan de onderkant van het rolluik te steken. Trek de band door totdat er ongeveer 20 cm aan de andere kant uitsteekt. Bevestig de band vervolgens aan de oprolas door de band om de oprolas te wikkelen en vast te zetten met een schroef.

Stap 4: Het Monteren van het Rolluik

Plaats het rolluik in de bevestigingsbeugels en zorg ervoor dat het waterpas is. Bevestig het rolluik aan de bevestigingsbeugels met schroeven. Zorg ervoor dat het rolluik stevig vastzit.

Rolluik installeren met band

Stap 5: Het Testen van het Rolluik

Test het rolluik door het op en neer te laten gaan. Controleer of het rolluik soepel beweegt en niet vastloopt. Als het rolluik niet soepel beweegt, controleer dan of het rolluik waterpas is en of de band correct is bevestigd.

Stap 6: Het Afstellen van de Band

Als het rolluik niet soepel beweegt, moet de band mogelijk worden afgesteld. Draai de schroef aan de zijkant van de oprolas los en trek de band aan totdat het rolluik soepel beweegt. Draai de schroef vervolgens weer vast.

“Een rolluik met band monteren is een klus die precisie en geduld vereist, maar het resultaat is een veilige en comfortabele woning.”

Stap 7: Het Afwerken van de Installatie

Snijd de overtollige band af met een schaar en bevestig de afdekplaatjes over de bevestigingsbeugels. Dit zorgt voor een nette afwerking van de installatie.

Monteren van rolluiken met band

Veiligheidstips

Bij het monteren van een rolluik met band is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen. Gebruik altijd een ladder of steiger om bij hogere ramen te komen. Zorg ervoor dat de ladder of steiger stevig staat en dat je altijd een helper hebt om de ladder of steiger vast te houden. Draag ook altijd handschoenen en een veiligheidsbril tijdens het monteren van het rolluik.

Onderhoud van het Rolluik

Om ervoor te zorgen dat het rolluik goed blijft functioneren, is regelmatig onderhoud vereist. Reinig het rolluik regelmatig met een zachte doek en warm water om vuil en stof te verwijderen. Smeer ook regelmatig de bewegende delen van het rolluik met smeermiddel om ervoor te zorgen dat het soepel blijft bewegen.

Wist je dat rolluiken met bandmontage niet alleen zorgen voor extra privacy en veiligheid, maar ook helpen bij het isoleren van geluid en warmte?

Veelvoorkomende Problemen

Hieronder staan enkele veelvoorkomende problemen die kunnen optreden bij het monteren van een rolluik met band:

 • Het rolluik beweegt niet soepel: Dit kan worden veroorzaakt door een onjuiste afstelling van de band of een probleem met de bevestiging van het rolluik. Controleer of het rolluik waterpas is en of de band correct is bevestigd. Als het probleem aanhoudt, moet de band mogelijk worden afgesteld.
 • Het rolluik maakt lawaai: Dit kan worden veroorzaakt door vuil of stof op de bewegende delen van het rolluik. Reinig het rolluik regelmatig om dit probleem te voorkomen.
 • Het rolluik blijft niet op zijn plaats: Dit kan worden veroorzaakt door een probleem met de bevestiging van het rolluik. Controleer of de bevestigingsbeugels stevig zijn bevestigd en of het rolluik correct is geplaatst.

Het monteren van een rolluik met band kan een uitdagende klus lijken, maar met de juiste instructies en tools kan het een eenvoudig proces zijn. Door de stappen in deze handleiding te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw rolluik veilig en correct wordt gemonteerd. Vergeet niet om regelmatig onderhoud uit te voeren om ervoor te zorgen dat het rolluik goed blijft functioneren.

Scroll naar boven