Spekjes en chocolade zijn twee ingrediënten die op zichzelf al heerlijk zijn, maar wist je dat ze samen ook een geweldige combinatie vormen? In dit artikel gaan we dieper in op de wereld van spekjes met chocolade. We bespreken de geschiedenis, de verschillende soorten, hoe je ze kan maken en waar je ze kan kopen.
Wist je dat spekjes met chocolade een populaire snack is tijdens de feestdagen in Nederland?
Geschiedenis van spekjes met chocolade
De geschiedenis van spekjes en chocolade gaat terug tot de 19e eeuw. In die tijd werden spekjes voornamelijk gemaakt van gelatine en suiker en werden ze gebruikt als medicijn tegen keelpijn. Chocolade was toen al een populaire lekkernij en werd veel gegeten in Europa. Het duurde echter nog tot de 20e eeuw voordat de twee ingrediënten gecombineerd werden.
De eerste keer dat spekjes met chocolade gecombineerd werden, was in Amerika. Het was een populaire traktatie op kermissen en evenementen. In Europa duurde het nog even voordat deze lekkernij bekend werd. Tegenwoordig zijn spekjes met chocolade een populaire lekkernij over de hele wereld.
“Spekjes met chocolade zijn de perfecte combinatie van zoet en zout, een hemelse traktatie voor de smaakpapillen.”
Verschillende soorten spekjes met chocolade
Er zijn verschillende soorten spekjes met chocolade verkrijgbaar. De meest bekende variant is de chocolade gedipte spekjes. Hierbij worden de spekjes in gesmolten chocolade gedoopt, waardoor er een heerlijke chocoladelaag omheen ontstaat.
Een andere variant is de gevulde chocolade spekjes. Hierbij wordt er een vulling toegevoegd aan het spekje, zoals bijvoorbeeld een stukje nougat of karamel. Vervolgens wordt het spekje in chocolade gedoopt.
Daarnaast zijn er ook spekjes verkrijgbaar waarbij er stukjes chocolade aan toegevoegd zijn. Deze zijn vooral populair onder kinderen, omdat ze er lekker kleverig van worden.
Hoe maak je spekjes met chocolade?
Je kan spekjes met chocolade op verschillende manieren maken. Hieronder bespreken we de meest gebruikte methodes.
Methode 1: Chocolade gedipte spekjes
Voor deze methode heb je nodig:
- Spekjes
- Chocolade (melk, puur of wit)
- Een kom
- Een pan met heet water
- Een bakplaat
- Bakpapier
Stappen:
-
Smelt de chocolade au bain-marie. Dit doe je door een pan met heet water op het vuur te zetten en hierboven een kom te hangen. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in de kom. Roer af en toe totdat de chocolade volledig gesmolten is.
-
Leg een velletje bakpapier op de bakplaat.
- Dip de spekjes in de gesmolten chocolade. Zorg ervoor dat het hele spekje bedekt is met chocolade.
-
Leg de chocolade gedipte spekjes op het bakpapier.
-
Laat de spekjes afkoelen totdat de chocolade hard geworden is.
Methode 2: Gevulde chocolade spekjes
Voor deze methode heb je nodig:
- Spekjes
- Chocolade (melk, puur of wit)
- Een vulling naar keuze (bijvoorbeeld nougat of karamel)
- Een kom
- Een pan met heet water
- Een bakplaat
- Bakpapier
Stappen:
-
Smelt de chocolade au bain-marie.
-
Leg een velletje bakpapier op de bakplaat.
-
Snijd de spekjes voorzichtig open en voeg de vulling toe.
-
Dip de spekjes in de gesmolten chocolade.
-
Leg de chocolade gedipte spekjes op het bakpapier.
-
Laat de spekjes afkoelen totdat de chocolade hard geworden is.
Waar kan je spekjes met chocolade kopen?
Spekjes met chocolade zijn tegenwoordig op veel plekken verkrijgbaar. Zo kan je ze kopen bij de supermarkt, snoepwinkel en online. Daarnaast kan je ze ook zelf maken, zoals hierboven beschreven.
Hoeveel calorieën zitten er in spekjes met chocolade?
Spekjes met chocolade zijn niet bepaald gezond te noemen. Ze bevatten namelijk veel suiker en vet. Een gemiddeld chocolade gedipt spekje bevat zo’n 50 calorieën. Als je dus op dieet bent, kan je spekjes met chocolade beter vermijden.
Spekjes met chocolade als traktatie
Spekjes met chocolade zijn een leuke traktatie voor op feestjes en evenementen. Je kan ze bijvoorbeeld serveren op een schaal of uitdelen in kleine zakjes.
Daarnaast kan je spekjes met chocolade ook zelf versieren. Zo kan je bijvoorbeeld wat hagelslag of discodip toevoegen voor wat extra kleur.
Spekjes met chocolade als cadeau
Spekjes met chocolade zijn ook leuk om cadeau te geven. Je kan bijvoorbeeld een zakje zelfgemaakte spekjes met chocolade cadeau doen aan vrienden of familie. Daarnaast kan je ook kiezen voor een luxe verpakking, zoals een doosje met gevulde chocolade spekjes.
Spekjes met chocolade als ingrediënt
Spekjes met chocolade zijn niet alleen lekker om te eten, maar kunnen ook gebruikt worden als ingrediënt in verschillende gerechten. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden.
Spekjes met chocolade in cupcakes
Voor deze cupcakes heb je nodig:
- 150 gram bloem
- 150 gram suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 125 ml melk
- 1 ei
- 50 gram boter
- 50 gram chocolade spekjes
Stappen:
-
Verwarm de oven voor op 180 graden.
-
Meng de bloem, suiker en bakpoeder in een kom.
-
Voeg de melk, ei en boter toe en mix tot een glad beslag.
-
Hak de chocolade spekjes in kleine stukjes en voeg toe aan het beslag.
-
Verdeel het beslag over de cupcake vormpjes.
-
Bak de cupcakes in ongeveer 20 minuten gaar.
Spekjes met chocolade als dessert
Voor dit dessert heb je nodig:
- 250 ml slagroom
- 100 gram pure chocolade
- 50 gram chocolade spekjes
- 1 eetlepel suiker
Stappen:
-
Smelt de pure chocolade au bain-marie.
-
Hak de chocolade spekjes in kleine stukjes.
-
Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Voeg de gesmolten chocolade en de gehakte chocolade spekjes toe aan de slagroom en mix goed door elkaar.
-
Verdeel het mengsel over vier glaasjes.
-
Laat het dessert minimaal een uur opstijven in de koelkast.
Spekjes met chocolade zijn een heerlijke combinatie die op veel verschillende manieren gegeten kan worden. Of je ze nu koopt of zelf maakt, ze zijn altijd een leuke traktatie voor op feestjes of om cadeau te geven. Daarnaast kan je spekjes met chocolade ook gebruiken als ingrediënt in verschillende gerechten. Het enige nadeel is dat ze niet bepaald gezond zijn, dus eet ze met mate!