Meringue maken zonder suiker: de perfecte zoete traktatie voor diabetici

Meringue zonder geraffineerde suiker

Meringue is een heerlijke traktatie die vaak wordt geassocieerd met suiker. Maar wat als je geen suiker wilt gebruiken? Is het mogelijk om meringue te maken zonder suiker? Het antwoord is ja! In dit artikel zullen we bespreken hoe je meringue kunt maken zonder suiker en enkele alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken.

Wat is meringue?

Meringue is een luchtige, zoete lekkernij die vaak wordt gebruikt als topping voor taarten en gebak. Het wordt gemaakt van eiwitten en suiker, die worden opgeklopt tot ze stijf zijn. De meringue kan worden gebakken of gekookt en kan worden gebruikt in vele verschillende recepten.

Waarom zou je meringue zonder suiker willen maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je meringue zonder suiker zou willen maken. Misschien ben je op dieet of wil je gewoon minder suiker consumeren. Of misschien wil je een alternatief zoetmiddel gebruiken dat beter is voor je gezondheid. Wat de reden ook is, er zijn verschillende alternatieven die je kunt gebruiken in plaats van suiker.

Het is mogelijk om meringue te maken zonder suiker door gebruik te maken van een suikervervanger zoals erythritol of stevia.

Meringue maken zonder suiker

Alternatieve zoetstoffen voor meringue

Er zijn verschillende alternatieve zoetstoffen die je kunt gebruiken in plaats van suiker wanneer je meringue maakt. Hier zijn enkele van de meest populaire opties:

 • Stevia: Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van de steviaplant. Het heeft geen calorieën en heeft een zoete smaak die vergelijkbaar is met suiker.
 • Erythritol: Erythritol is een suikeralcohol die wordt gebruikt als zoetstof. Het heeft een zoete smaak en bevat slechts 6% van de calorieën van suiker.
 • Xylitol: Xylitol is een suikeralcohol die wordt gebruikt als zoetstof. Het heeft een zoete smaak en bevat ongeveer de helft van de calorieën van suiker.
 • Monk fruit extract: Monk fruit extract is een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit de vrucht van de monk fruit. Het bevat geen calorieën en heeft een zoete smaak die vergelijkbaar is met suiker.

Hoe maak je meringue zonder suiker?

Nu je weet welke alternatieve zoetstoffen je kunt gebruiken, laten we eens kijken hoe je meringue zonder suiker kunt maken. Hier is een recept dat gebruik maakt van stevia als zoetstof:

Ingrediënten:

 • 4 eiwitten
 • 1/2 theelepel vanille-extract
 • 1/4 theelepel crème van tandsteen
 • 1/4 theelepel zout
 • 1/4 theelepel stevia-extract

Instructies:

 1. Verwarm de oven voor op 120°C.
 2. Klop de eiwitten, vanille-extract, crème van tandsteen en zout samen in een grote kom tot zich zachte pieken vormen.
 3. Voeg de stevia-extract toe en blijf kloppen tot zich stijve pieken vormen.
 4. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Schep de meringue op de bakplaat in kleine bergjes.
 6. Bak de meringues gedurende 1,5 uur of tot ze droog en knapperig zijn.
 7. Haal de meringues uit de oven en laat ze afkoelen voordat je ze serveert.

Tips voor het maken van perfecte meringue

Het maken van meringue kan een uitdaging zijn, vooral als je geen suiker gebruikt. Hier zijn enkele tips om je te helpen perfecte meringues te maken:

 • Gebruik een schone, droge kom om de eiwitten op te kloppen. Zelfs een klein beetje vet of vocht kan ervoor zorgen dat de eiwitten niet stijf worden.
 • Voeg de suikervervanger langzaam toe terwijl je de eiwitten klopt. Dit zorgt ervoor dat de zoetstof goed wordt opgenomen en dat de meringue goed stijf wordt.
 • Gebruik een spatel om de meringue op de bakplaat te scheppen. Dit zorgt ervoor dat de meringue zijn luchtigheid behoudt.
 • Bak de meringues op een lage temperatuur gedurende een lange tijd. Dit zorgt ervoor dat de meringues droog en knapperig worden zonder te bruinen.

Luchtige meringue zonder suiker

Hoe kun je meringue gebruiken zonder suiker?

Nu je weet hoe je meringue zonder suiker kunt maken, vraag je je misschien af hoe je het kunt gebruiken. Hier zijn enkele ideeën:

 • Gebruik het als topping voor een suikervrije taart of gebak.
 • Verkruimel het en gebruik het als topping voor yoghurt of ijs.
 • Maak suikervrije pavlova’s door de meringue te vormen tot kleine nestjes en ze te vullen met fruit en slagroom.
 • Eet het gewoon als een snack!

Meringue maken zonder suiker is mogelijk met behulp van alternatieve zoetstoffen zoals stevia, erythritol, xylitol en monk fruit extract. Het maken van perfecte meringue vereist echter wel wat oefening en geduld. Gebruik onze tips om ervoor te zorgen dat je meringues luchtig en knapperig zijn. En vergeet niet om te experimenteren met verschillende manieren om suikervrije meringue te gebruiken – de mogelijkheden zijn eindeloos!

Scroll naar boven