Last van scheenbeen tijdens het lopen? Ontdek de oorzaken en oplossingen

Scheenbeenproblemen bij het wandelen

Als je tijdens het lopen pijn hebt aan je scheenbeen, kan dit een teken zijn van een onderliggende aandoening. Het kan ook een teken zijn dat je te veel traint of dat je loopstijl niet goed is. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over pijn in het scheenbeen tijdens het lopen, inclusief de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie.

Het last hebben van scheenbeen tijdens het lopen wordt ook wel ‘shin splints’ genoemd en komt vaak voor bij hardlopers en andere sporters die veel rennen of springen.

Wat is het scheenbeen?

Het scheenbeen is het bot aan de voorkant van het onderbeen. Het is het grootste bot in het onderbeen en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het gewicht van het lichaam tijdens het lopen en rennen. Het scheenbeen is verbonden met de enkel en de knie en is een belangrijk onderdeel van het skelet van het onderbeen.

Oorzaken van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen

Er zijn verschillende oorzaken van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken:

Shin splints

Shin splints, ook wel mediaal tibiaal stress syndroom genoemd, is een veelvoorkomende oorzaak van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen. Het wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren, pezen en botten in het scheenbeen. Shin splints komen vaak voor bij hardlopers en mensen die veel staan of lopen op harde oppervlakken.

“Een last van het scheenbeen tijdens het lopen kan een echte spelbreker zijn.”

Stressfractuur

Een stressfractuur is een kleine scheur in het bot die wordt veroorzaakt door overbelasting. Het kan voorkomen in het scheenbeen en kan pijn veroorzaken tijdens het lopen. Het komt vaak voor bij atleten en mensen die intensief sporten.

Verkeerde loopstijl

Een verkeerde loopstijl kan leiden tot pijn in het scheenbeen tijdens het lopen. Als je bijvoorbeeld te veel op je hielen landt of te veel op de buitenkant van je voeten loopt, kan dit extra druk uitoefenen op het scheenbeen en pijn veroorzaken.

Verkeerd schoeisel

Het dragen van schoenen die niet geschikt zijn voor jouw voettype of loopstijl kan leiden tot pijn in het scheenbeen tijdens het lopen. Als je bijvoorbeeld platvoeten hebt en schoenen draagt die niet genoeg ondersteuning bieden, kan dit extra druk uitoefenen op het scheenbeen en pijn veroorzaken.

Last van scheenbeen tijdens het lopen

Symptomen van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen

De symptomen van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Hieronder bespreken we de meest voorkomende symptomen:

Pijn aan de voorkant van het scheenbeen

Pijn aan de voorkant van het scheenbeen is een veelvoorkomend symptoom van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen. Het kan variëren van een lichte pijn tot een scherpe, stekende pijn.

Zwelling

Zwelling rond het scheenbeen kan ook voorkomen bij pijn in het scheenbeen tijdens het lopen.

Gevoeligheid bij aanraking

Het scheenbeen kan gevoelig zijn bij aanraking als gevolg van pijn tijdens het lopen.

Moeilijkheid om op het been te staan

In sommige gevallen kan pijn in het scheenbeen tijdens het lopen zo ernstig zijn dat het moeilijk is om op het been te staan of te lopen.

Behandeling van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen

De behandeling van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen hangt af van de oorzaak van de pijn. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende behandelingen:

Rust

Als de pijn wordt veroorzaakt door overbelasting, kan rusten helpen om de pijn te verminderen. Dit betekent dat je tijdelijk moet stoppen met hardlopen of andere activiteiten die de pijn veroorzaken.

IJspakking

Een ijspakking kan helpen om de zwelling te verminderen en de pijn te verlichten. Breng de ijspakking gedurende 10-15 minuten aan op het pijnlijke gebied, meerdere keren per dag.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de spieren en pezen in het scheenbeen te versterken, wat kan helpen om de pijn te verminderen en toekomstige blessures te voorkomen.

Aanpassing van loopstijl

Als de pijn wordt veroorzaakt door een verkeerde loopstijl, kan het aanpassen van je loopstijl helpen om de pijn te verminderen. Dit kan onder begeleiding van een fysiotherapeut of loopcoach.

Verandering van schoeisel

Het dragen van schoenen die geschikt zijn voor jouw voettype en loopstijl kan helpen om de pijn te verminderen. Overleg met een specialist om de juiste schoenen te vinden.

Preventie van pijn in het scheenbeen tijdens het lopen

Er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om pijn in het scheenbeen tijdens het lopen te voorkomen. Hieronder bespreken we enkele preventieve maatregelen:

Bouw geleidelijk op

Als je begint met hardlopen of een andere intense activiteit, bouw dan geleidelijk op. Begin met korte afstanden en lage intensiteit en bouw dit langzaam op.

Draag geschikte schoenen

Het dragen van schoenen die geschikt zijn voor jouw voettype en loopstijl kan helpen om pijn in het scheenbeen tijdens het lopen te voorkomen.

Stretch

Stretch regelmatig om de spieren en pezen in het scheenbeen te versterken en flexibel te houden.

Vermijd harde oppervlakken

Probeer harde oppervlakken zoals beton te vermijden tijdens het lopen of rennen. Kies in plaats daarvan voor zachtere oppervlakken zoals gras of een loopband.

Scheenbeenbreuk na wandeltocht

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Als de pijn in het scheenbeen tijdens het lopen niet verbetert na rust en thuisbehandelingen, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Dit kan wijzen op een meer ernstige aandoening zoals een stressfractuur of andere blessure.

Pijn in het scheenbeen tijdens het lopen kan een teken zijn van een onderliggende aandoening of simpelweg te veel belasting. Het is belangrijk om de oorzaken, symptomen, behandeling en preventie van deze aandoening te begrijpen om de pijn te verminderen en toekomstige blessures te voorkomen. Door rust te nemen, de juiste schoenen te dragen, en geleidelijk op te bouwen, kun je pijn in het scheenbeen tijdens het lopen voorkomen. Als de pijn aanhoudt, is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Scroll naar boven