Laat jouw deur stralen met leer: Deur bekleden met leer

Kwalitatieve deurbekleding met leer

Het bekleden van deuren met leer is een populaire manier om een stijlvolle en luxe uitstraling aan uw huis te geven. Leer is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en kan een mooie textuur en kleur toevoegen aan uw deuren. In deze gids zullen we uitleggen hoe je een deur kunt bekleden met leer, welke materialen en tools je nodig hebt, en hoe je het leer kunt onderhouden om het er zo lang mogelijk mooi uit te laten zien.

Benodigdheden

Voordat je begint met het bekleden van je deur met leer, zijn er een aantal materialen en tools die je nodig hebt:

 • Leer: Kies een leer dat geschikt is voor bekleding. Het moet stevig genoeg zijn om de deur te bedekken en niet te dun zijn om gemakkelijk te scheuren.
 • Lijm: Gebruik een sterke en duurzame lijm die geschikt is voor leer en hout.
 • Schuurpapier: Gebruik fijn schuurpapier om de deur glad te maken voordat je begint met bekleden.
 • Schaar: Gebruik een schaar om het leer op maat te knippen.
 • Mes: Gebruik een mes om het leer op de juiste maat te snijden en eventuele overtollige stukken te verwijderen.
 • Meetlint: Gebruik een meetlint om de afmetingen van de deur en het leer te meten.
 • Potlood: Gebruik een potlood om de afmetingen van het leer op de deur te markeren.
 • Klemmen: Gebruik klemmen om het leer op zijn plaats te houden terwijl de lijm droogt.
 • Doek: Gebruik een doek om eventuele overtollige lijm te verwijderen.

Stap 1: Deur voorbereiden

Voordat je begint met het bekleden van de deur, moet je deze voorbereiden. Verwijder alle handgrepen, sloten en scharnieren van de deur. Schuur de deur glad met fijn schuurpapier om eventuele oneffenheden te verwijderen. Maak de deur vervolgens schoon met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.

Deur bekleden met leer

Stap 2: Leer op maat snijden

Meet de afmetingen van de deur en knip het leer op maat. Zorg ervoor dat je een klein beetje extra leer hebt om eventuele fouten te corrigeren. Als je meerdere stukken leer nodig hebt om de deur te bedekken, zorg er dan voor dat de naden niet in het zicht zijn.

“Een deur bekleden met leer geeft een luxe uitstraling en voegt warmte en karakter toe aan elke ruimte.”

Stap 3: Leer vastlijmen

Breng de lijm aan op de achterkant van het leer en op de deur. Zorg ervoor dat je een gelijkmatige laag lijm aanbrengt en dat er geen klontjes ontstaan. Plaats het leer voorzichtig op de deur en druk het stevig aan. Gebruik klemmen om het leer op zijn plaats te houden terwijl de lijm droogt.

Stap 4: Lijmresten verwijderen

Als de lijm droog is, gebruik dan een doek om eventuele overtollige lijmresten te verwijderen. Zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om het leer niet te beschadigen.

Exclusieve deurafwerking in leer

Stap 5: Randen afwerken

Snijd de randen van het leer bij zodat ze netjes en recht zijn. Gebruik een mes om eventuele overtollige stukken te verwijderen. Je kunt de randen afwerken met een randafwerking of met verf om het leer een mooie afwerking te geven.

Stap 6: Handgrepen en sloten installeren

Als de leerbekleding volledig droog is, kun je de handgrepen, sloten en scharnieren weer op hun plaats installeren. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en goed werken.

Leer onderhouden

Leer is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, maar het is belangrijk om het regelmatig te reinigen en te verzorgen om het er zo lang mogelijk mooi uit te laten zien. Hier zijn een paar tips voor het onderhouden van leer:

 • Reinig het leer regelmatig met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of chemicaliën op het leer, dit kan het beschadigen.
 • Behandel het leer regelmatig met een conditioner om het zacht en soepel te houden.
 • Vermijd direct zonlicht en hitte, dit kan het leer uitdrogen en beschadigen.
 • Als er vlekken op het leer komen, gebruik dan een speciale leerreiniger om ze te verwijderen.

Duurzame deurbekleding van leer

Verschillende soorten leer

Er zijn verschillende soorten leer die geschikt zijn voor het bekleden van deuren. Hier zijn een paar van de meest populaire:

 • Volnerfleer: Dit is het meest duurzame en hoogwaardige leer dat beschikbaar is. Het heeft een natuurlijke textuur en patroon en wordt vaak gebruikt voor luxe interieurs.
 • Splitleer: Dit is leer dat is gespleten van volnerfleer. Het is minder duurzaam en van mindere kwaliteit, maar het is ook goedkoper.
 • Nubuckleer: Dit is leer dat is geschuurd om een zachte en fluweelachtige textuur te creëren. Het heeft een matte afwerking en is zeer geschikt voor moderne interieurs.
 • Gedekverfd leer: Dit is leer dat is geverfd om een effen kleur te creëren. Het is minder duurzaam dan volnerfleer, maar het is ook goedkoper en beschikbaar in een breed scala aan kleuren.

Voordelen van leer

Er zijn verschillende voordelen van het bekleden van deuren met leer:

 • Duurzaamheid: Leer is duurzaam en gaat lang mee. Het kan tegen een stootje en is bestand tegen slijtage en scheuren.
 • Onderhoudsgemak: Leer is gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Het kan worden gereinigd met een vochtige doek en vereist geen speciale reinigingsmiddelen.
 • Stijlvolle uitstraling: Leer heeft een stijlvolle en luxe uitstraling die een interieur kan verbeteren en verfraaien.
 • Comfort: Leer is comfortabel om aan te raken en geeft een warm gevoel. Het is ook ademend en kan helpen om vocht en geuren te absorberen.

Nadelen van leer

Er zijn ook een paar nadelen van het bekleden van deuren met leer:

 • Kosten: Leer is duurder dan andere materialen, dus het kan duur zijn om een hele deur te bekleden.
 • Gevoeligheid voor vlekken: Leer kan gevoelig zijn voor vlekken en morsen. Het is belangrijk om het leer regelmatig te reinigen en te onderhouden om vlekken te voorkomen.
 • Gevoeligheid voor krassen: Leer kan gevoelig zijn voor krassen en beschadigingen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deuren die zijn bekleed met leer.

Het bekleden van deuren met leer is een stijlvolle en luxe manier om een interieur te verbeteren. Het is belangrijk om de juiste materialen en tools te gebruiken en het leer regelmatig te onderhouden om het er zo lang mogelijk mooi uit te laten zien. Er zijn verschillende soorten leer waaruit je kunt kiezen, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Overweeg de voors en tegens voordat je besluit om een deur te bekleden met leer en zorg ervoor dat je de juiste keuze maakt voor jouw interieur en budget.

Scroll naar boven