Glazen met zonwering: de perfecte oplossing voor een zonnige dag

Zonwerend glas bescherm uw interieur tegen verkleuring

Wanneer je nieuwe ramen laat plaatsen, kan je kiezen voor glazen met zonwering. Dit zijn ramen met een ingebouwd zonwerend systeem dat ervoor zorgt dat de zonnestralen worden tegengehouden voordat ze het glas bereiken. Hierdoor blijft het binnenklimaat aangenaam en kan je besparen op energiekosten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over glazen met zonwering.

Glazen met zonwering hebben een hogere isolatiewaarde dan gewoon glas.

Wat zijn glazen met zonwering?

Glazen met zonwering zijn ramen waarbij het zonwerend systeem is ingebouwd tussen de glaslagen. Er zijn verschillende soorten zonweringssystemen beschikbaar, waaronder lamellen, folies en coatings. Deze systemen zorgen ervoor dat het zonlicht wordt gereflecteerd of geabsorbeerd voordat het het glas bereikt, waardoor de warmteoverdracht wordt verminderd.

Voordelen van glazen met zonwering

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van glazen met zonwering. Ten eerste zorgen ze voor een betere regeling van de binnentemperatuur. Doordat de warmteoverdracht wordt verminderd, blijft het binnenklimaat aangenaam, zelfs op de warmste dagen. Daarnaast kan je besparen op energiekosten doordat je minder hoeft te koelen in de zomer en minder hoeft te verwarmen in de winter.

“Glazen met zonwering zijn de perfecte combinatie van transparantie en functionaliteit.”

Verder bieden glazen met zonwering ook bescherming tegen UV-straling. Dit kan vooral belangrijk zijn in ruimtes waar veel kostbare spullen staan, zoals kunstwerken of meubels. Door de UV-straling te verminderen, wordt de levensduur van deze spullen verlengd.

Ten slotte bieden glazen met zonwering ook meer privacy. Doordat het glas minder doorzichtig is, kan je minder goed naar binnen kijken. Dit kan vooral handig zijn in ruimtes waar je veel privacy wilt, zoals badkamers of slaapkamers.

Glazen met zonwering

Soorten zonweringssystemen

Er zijn verschillende soorten zonweringssystemen beschikbaar voor glazen met zonwering. De meest voorkomende zijn lamellen, folies en coatings.

Lamellen

Lamellen zijn dunne strips van metaal of kunststof die tussen de glaslagen worden geplaatst. Ze kunnen worden aangepast om de hoeveelheid licht en warmte die wordt doorgelaten te regelen. Lamellen zijn vooral geschikt voor grote ramen en glazen gevels.

Folies

Folies zijn dunne lagen van materiaal die op het glas worden aangebracht. Ze kunnen worden gebruikt om het zonlicht te reflecteren of te absorberen. Folies zijn vooral geschikt voor kleinere ramen en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant.

Coatings

Coatings zijn dunne lagen van materiaal die op het glas worden aangebracht. Ze zijn meestal onzichtbaar en kunnen worden gebruikt om het zonlicht te reflecteren of te absorberen. Coatings zijn vooral geschikt voor grote ramen en glazen gevels.

Welk zonweringssysteem is het beste?

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welk zonweringssysteem het beste is. Het hangt allemaal af van je specifieke behoeften en het type raam dat je hebt. Lamellen zijn bijvoorbeeld geschikt voor grote ramen en glazen gevels, terwijl folies beter zijn voor kleinere ramen.

Over het algemeen geldt dat coatings de meest effectieve vorm van zonwering zijn, omdat ze het minst invasief zijn en het minste onderhoud vereisen. Ze zijn echter ook duurder dan lamellen en folies.

Kosten van glazen met zonwering

De kosten van glazen met zonwering zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zonweringssysteem dat wordt gebruikt en de grootte van het raam. Over het algemeen geldt dat lamellen de goedkoopste optie zijn, terwijl coatings de duurste zijn.

Als je overweegt om glazen met zonwering te laten plaatsen, is het belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers. Zo kan je de prijzen vergelijken en de beste deal vinden.

Zonwerend glas voor een gezond binnenklimaat

Installatie van glazen met zonwering

De installatie van glazen met zonwering is een complex proces dat het beste kan worden uitgevoerd door een professionele glaszetter. De glaszetter zal eerst het oude glas verwijderen en vervolgens het nieuwe glas met zonwering plaatsen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe glas goed wordt afgedicht om te voorkomen dat er lucht of vocht tussen de glaslagen komt. Dit kan de prestaties van het zonwerend systeem negatief beïnvloeden.

Onderhoud van glazen met zonwering

Glazen met zonwering vereisen weinig onderhoud, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Vuil en stof kunnen zich ophopen op het glas en de prestaties van het zonwerend systeem verminderen.

Je kan het glas schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en een zachte doek. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of schuursponsjes, omdat deze het glas kunnen beschadigen.

Alternatieven voor glazen met zonwering

Als je geen glazen met zonwering wilt laten plaatsen, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor gordijnen, jaloezieën of rolluiken.

Gordijnen en jaloezieën zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren. Ze bieden ook meer privacy dan glazen met zonwering. Rolluiken zijn duurder, maar bieden meer bescherming tegen inbraak en hebben ook een isolerende werking.

Glazen met zonwering zijn een goede keuze voor wie op zoek is naar een betere regeling van de binnentemperatuur en bescherming tegen UV-straling. Er zijn verschillende soorten zonweringssystemen beschikbaar, waaronder lamellen, folies en coatings. Welk systeem het beste is, hangt af van je specifieke behoeften.

De kosten van glazen met zonwering zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type zonweringssysteem dat wordt gebruikt en de grootte van het raam. Het is belangrijk om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om de beste deal te vinden.

De installatie van glazen met zonwering is een complex proces dat het beste kan worden uitgevoerd door een professionele glaszetter. Glazen met zonwering vereisen weinig onderhoud, maar het is wel belangrijk om ze regelmatig schoon te maken.

Als je geen glazen met zonwering wilt laten plaatsen, zijn er verschillende alternatieven beschikbaar, zoals gordijnen, jaloezieën of rolluiken. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van elk alternatief af te wegen voordat je een keuze maakt.

Scroll naar boven