Delfts blauwe tegeltjes met spreuken: ontdek de charme van deze traditionele decoratie

Delfts blauwe tegels met spreuken

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken zijn een bekend onderdeel van de Nederlandse cultuur. Deze tegeltjes zijn al eeuwenlang een populaire decoratie voor keukens, woonkamers en andere ruimtes in Nederlandse huizen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de geschiedenis van deze tegeltjes, de verschillende soorten spreuken die erop te vinden zijn en hoe ze tegenwoordig nog steeds worden gebruikt.

Een korte geschiedenis

Delfts blauwe tegeltjes werden voor het eerst geproduceerd in de 16e eeuw in Delft, Nederland. De tegeltjes werden gemaakt van aardewerk en werden beschilderd met blauwe kleuren. In eerste instantie werden de tegeltjes voornamelijk gebruikt als decoratie voor open haarden, maar later werden ze ook gebruikt als decoratie voor muren en vloeren.

De spreuken op de tegeltjes werden in eerste instantie voornamelijk religieus van aard, maar later werden er ook andere spreuken op de tegeltjes gezet. Deze spreuken waren vaak humoristisch of wijs en werden gebruikt om een boodschap over te brengen.

Verschillende soorten spreuken

Er zijn verschillende soorten spreuken die op Delfts blauwe tegeltjes te vinden zijn. Hieronder zullen we een aantal voorbeelden geven:

  • Religieuze spreuken: Dit zijn spreuken die een religieuze boodschap overbrengen. Voorbeelden hiervan zijn “God zegene dit huis” en “Vrees God, eer de koning”.
  • Wijsheidsspreuken: Dit zijn spreuken die een wijze les bevatten. Voorbeelden hiervan zijn “Wie goed doet, goed ontmoet” en “Eerlijkheid duurt het langst”.
  • Humoristische spreuken: Dit zijn spreuken die bedoeld zijn om te humoristisch te zijn. Voorbeelden hiervan zijn “Een goede buur is beter dan een verre vriend” en “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”.

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken

Gebruik van Delfts blauwe tegeltjes

Delfts blauwe tegeltjes worden tegenwoordig nog steeds gebruikt als decoratie in Nederlandse huizen. Vaak worden de tegeltjes gebruikt in keukens en badkamers, maar ze kunnen ook gebruikt worden in andere ruimtes.

Een populaire manier om delfts blauwe tegeltjes te gebruiken is om meerdere tegeltjes bij elkaar te hangen. Hierdoor ontstaat er een soort tableau dat een boodschap overbrengt. Bijvoorbeeld een groep tegeltjes met spreuken over eten en drinken in de keuken.

Moderne interpretaties

Tegenwoordig zijn er ook moderne interpretaties van Delfts blauwe tegeltjes met spreuken. Deze tegeltjes worden nog steeds gemaakt van aardewerk en beschilderd met blauwe kleuren, maar de spreuken zijn vaak moderner van aard. Zo worden er bijvoorbeeld spreuken gebruikt uit populaire liedjes of films.

Naast de moderne interpretaties zijn er ook tegeltjes met spreuken in andere kleuren dan alleen blauw. Hierdoor kunnen de tegeltjes beter aangepast worden aan de kleuren van een interieur.

Delfts blauwe tegeltjes als cadeau

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken worden ook vaak cadeau gegeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn als housewarming cadeau of als cadeau voor een bruiloft. Vaak wordt er dan een tegeltje gegeven met een spreuk die past bij de gelegenheid.

Oud Hollands tegeltje met tekst

Delfts blauwe tegeltjes als souvenir

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken zijn ook een populair souvenir voor toeristen die Nederland bezoeken. Vaak worden er dan tegeltjes gekocht met spreuken in de taal van het land waar de toerist vandaan komt.

“Delfts blauwe tegeltjes met spreuken, een stukje Nederlandse geschiedenis in huis.”

Het maken van Delfts blauwe tegeltjes

Het maken van Delfts blauwe tegeltjes is een ambacht dat nog steeds wordt beoefend in Nederland. Het proces begint met het maken van de tegeltjes van aardewerk. Vervolgens worden de tegeltjes beschilderd met een blauwe kleur en worden de spreuken erop gezet.

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken werden vroeger niet alleen als decoratie gebruikt, maar ook als communicatiemiddel om boodschappen door te geven aan bezoekers.

Het maken van de tegeltjes is een arbeidsintensief proces en daarom zijn de tegeltjes vaak prijzig. Daarnaast zijn er ook goedkopere varianten te vinden die gemaakt zijn van kunststof en bedrukt zijn met spreuken.

Delfts blauwe tegeltjes met spreuken zijn een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. De tegeltjes worden al eeuwenlang gebruikt als decoratie in Nederlandse huizen en zijn nog steeds populair. Er zijn verschillende soorten spreuken te vinden op de tegeltjes en tegenwoordig zijn er ook moderne interpretaties te vinden. De tegeltjes worden vaak cadeau gegeven en zijn ook een populair souvenir voor toeristen. Het maken van de tegeltjes is een ambacht dat nog steeds wordt beoefend in Nederland.

Scroll naar boven